Dambu

La fel ca si celelalte sate apartinatoare comunei Sanpetru de Campie, judetul Mures, Dambu este situat in centrul Campiei Transilvaniei, intr-o zona cu dealuri joase pe care se pot cultiva cereale si plante tehnice.
Se invecineaza cu cinci sate ale comunei si in plus cu satul Sarmasel si cu comuna Silivasu de Campie din judetul Bistrita-Nasaud. Se afla la distanta de 44 km de Tg. Mures, 45 km de Reghin si 65 km fata de Cluj.
Vechimea localitatii este atestata documentar in anul 1325, sub numele de pass. Tumb, cand, printr-o diploma, se face impatirea unor mosii ale unor secui din Tygled si a unor nobili din Tusin. In alt act, din 1329, emis la Alba Julia, se mentioneaza donatia unor mosii din sate1e Silivasu de Campie, Sopteriu si Urmenis, in care se arata ca hotarul acestora se invecineaza si cu satul Dambu (Villa Tumb).
Denumirea satului Dimbu de-a lungul timpului apare si sub alte forme: Twumb (1395), Valahi de Tomb (1434), Census de Thomb (1461), Dombh (1519), Domfalv (1733), Mezo Domb (1760).