Un vechi obicei a reînviat - Strigatul fetelor
Fetele din localitatea mureseana Ibanesti de Padure au avut marti noaptea o mare surpriza. Ele si-au putut auzi numele strigat de pe un deal pe altul, si mai mult, cu ce barbat din sat vor trebui sa mearga la Târgul Fetelor de la Gurghiu si cu ce vor fi ospatate. Strigatul Fetelor peste Sat este un obicei vechi, si da prilej de distractie si de bârfa în gura mare tuturor satenilor.
Obiceiul este tinut de ziua Sfântului Gheorghe, dar de 20 de ani nu s-a mai organizat. Acum fetele si femeile maritate pot din nou sa-si auda, o data pe an, strigat numele în tot satul. Flacai si barbati din sat urca în seara dinaintea sarbatorii pe doua dealuri diferite, aprind câte un foc mare si încep sa strige cât îi tine gura numele unei femei, care se presupune ca ar avea o relatie ascunsa cu vreun baiat din sat, si care este trimisa la târgul fetelor cu pretendentul respectiv. Strigatul continua pâna când toate femeile din sat, despre care s-ar fi auzit ceva, sunt trimise cu un baiat la târg. Barbatii care trebuie sa le duca, sunt datori sa le cumpere fetelor ciorapi, dulciuri sau sa le dea cu hinta.
"Se mai tine cont si de barfa din sat. Uneori femeile se supara, dar le trece repede pentru ca stiu ca este un obicei vechi", povesteste un barbat, în timp ce un altul considera ca ?fetele trebuie sa fie bucuroase deoarece le trimitem la târg cu un barbat?.
Primarul localitatii spune ca s-a hotarât sa reînvie acest obicei, tocmai pentru ca si tinerii sa învete mai multe lucruri lasate din batrâni. " Este un lucru benefic pentru tineri, deorece asa învata si ei câte ceva din traditiile locului", a declarat Dumitru Dan, primarul comunei Ibanesti.
Dupa ce fetele au fost strigate, stiind acum ce perechi vor avea la Târgul de la Gurghiu, lumea s-a adunat la caminul din sat pentru a cinsti asa cum se cuvine momentul.