Informații generale


Suprafaţa: 9404.46
Populaţia: 1611
Reşedinţa: satul Beba-Veche;
Numărul localităţilor: 2 sate (Cherestur şi Pordeanu)
Densitatea populaţiei: 5.8 locuitori/km2

Aşezare şi limite geografice:
Comuna Beba-Veche este situata în partea de vest a judeţului Timiş respectiv a României, la frontiera cu Serbia şi Republica Ungara.
Coordonate geografice:
• 20021’ longitudine estica
• 46009’ latitudine nordica.
Vecinătăţi:
NORD-VEST Republica Ungara
EST Satul Cheglevici, comuna Dudestii-Vechi
SUD Satul Valcani, comuna Dudestii-Vechi
SUD VEST Serbia

Căile de acces spre comuna sunt în mod exclusiv Drumul Judeţean DJ 682 Beba-Veche - Sînnicolau Mare (32 km). Cea mai apropiata cale ferata este Gara Dudestii-Vechi la 26 km.
Distanta fata de municipiul Timişoara este de 101 km.
Vama Cenad este la limita administrativa a comunelor Beba-Veche şi Cenad (8 km) pentru frontiera cu Republica Ungara şi cu Vama Valcani la 18 km pe drumul comunal DC2 Beba-Veche – Valcani .

Clima:
Comuna Beba-Veche este dominata de un climat temperat continental moderat cu influente mediteraneene, datorita faptului ca se găseşte la adăpostul lanţului carpatic care opreşte masele de aer rece dinspre nord si nord-est şi permite pătrunderea masele de aer cald dinspre sud-vest şi vest. Sub aceste influente iernile sunt mai blânde decât în restul tarii, media termica a iernii este pozitiva (0,30C).
Temperatura medie anuala este de 10,80C.
Cantitatea medie multianuala de precipitaţii este de 536,5 mm, cele mai bogate cantităţi de precipitaţii cad în lunile mai şi iunie 23-25% din cantitatea medie anuala). Oscilaţiile pluviometrice sunt destul de mari de la an la an, fiind în limita a 250 mm, mai ales în prima parte a perioadei de vegetaţie culturile agricole suferă de pe urma excesului de umiditate, iar în partea a doua a perioadei începând cu luna august, umiditatea este insuficienta.

Relieful:
Comuna Beba-Veche este situata în Câmpia Torontalului la o atitudine medie de 80 m, caracteristica principala a solului fiind o calitate foarte buna, fiind format cu precădere de cernoziom, lacovişti şi soluri gleizate, formate în condiţiile de câmpie joasa, slab drenata, unde apa freatica este la adâncime redusa. De asemenea se găsesc sub forma de fâşii, petice sau suprafeţe mai întinse soluri sărăturate şi sărături. În urma analizelor efectuate, comuna Beba-Veche a fost încadrata de Oficiul de Studii Agropedologice (OSPA) Timiş în clasa de fertilitate III.