Primăria Comunei Boldur, județul Timiș

Vizită pastorală a Prea Sfinţitului Alexandru în parohia Ohaba-Forgaci. Înfiinţarea Reuniunii Mariane

În Duminica a şaptea după Rusalii, la 31 iulie, Prea Sfinţia Sa Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj s-a aflat în mijlocul credincioşilor din parohia Ohaba-Forgaci, Protopopiatul de Lugoj la invitaţia pr. paroh Ovidiu Neiconi şi a consiliului parohial. Motivele principale ale acestei vizite pastorale au fost: sfinţirea bisericii în urma lucrărilor de restaurare la acoperiş şi zidurile exterioare, Sfânta Liturghie şi reînființarea Reuniunii Mariane. P.S. Alexandru a fost însoțit de către Mons. Angelo Pop, Vicarul General al Episcopiei de Lugoj şi de pr. Teodor Baba, Protopopul Lugojului.

La sosire, Prea Sfinția Sa fost întâmpinat în fața bisericii cu flori, pâine şi sare de pr. paroh, de pr. Prot. Baba Teodor, de d-nul Stoi Constantin-Cristian, primarul comunei Boldur (de care aparţine localitatea Ohaba-Forgaci) şi D-l viceprimar Ţigriş Daniel, de copii îmbrăcaţi în porturi populare, de alţi preoţi şi de numeroşi credincioşi din localitate, dar şi din alte localităţi învecinate.

Ceremonia religioasă a început la orele 10.00 cu oficiul sfinţirii apei, după care a urmat binecuvântarea bisericii, prin stropirea cu apă sfinţită şi ungerea zidurilor exterioare cu sfântul şi marele mir, în formă de cruce.

La Sfânta Liturghie arhierească, în jurul sfintei mese a altarului s-au aflat: Mons. Angelo Narcis-Pop, Vicar general al Eparhiei de Lugoj, pr. cons. Baba Teodor, Protopopul Lugojului, Mons. Ioan Chişărău, paroh la „Sf. Maria Regina Păcii” din Timişoara şi Asistentul Spiritual Eparhial al Reuniunii Mariane, pr. Ioan Grad, paroh la Darova, pr. Iulian Hasciar, paroh la Scaiuş, pr. Inocentiu Lung, paroh la Costei şi pr. Ovidiu Brîndău, paroh la Racoviţa. În cadrul Sfintei Liturghii, s-au făcut rugăciuni de pomenire pentru odihna veşnică a adormitului în Domnul, IPSS Ioan Ploscaru care a trecut cele veşnice la 31 iulie 1998, precum şi a pr. Ştefan Kika, trecut la Domnul în octombrie 2006.

În cuvântul de învăţătură, P.S. Alexandru s-a referit la textul Evangheliei duminicii, a vindecării celor doi orbi. „Iubiţi credincioşi, toate se pot celui care crede! Însuşi Isus Cristos ne spune: cereţi şi vi se va da; bateţi şi vi se va deschide, căutaţi şi veți găsi”

În continuare Prea Sfinţia Sa a vorbit comunităţii din Ohaba-Forgaci despre viaţa şi activitatea Arhiepiscopului Ioan Ploscaru. De-asemenea Prea Sfinţitul a mulţumit Părintelui paroh Ovidiu care de trei ani păstoreşte comunitatea greco-catolică din Ohaba-Forgaci, dar a ţinut să-l amintească în mod deosebit şi pe Părintele de Pie Memorie Ştefan Kika, fost paroh al acestei comunităţi care a trecut la Domnul în luna octombrie a anului 2006. „Avem recunoştinţă faţă de înaintaşii părintelui paroh actual” a spus Prea Sfinţia Sa, „îl avem în rugăciunile noastre pe pr. Ştefan Kika, care după revoluţie când Biserica Română Unită şi-a recâştigat libertatea, s-a străduit să obţină retrocedarea bisericii prin bunăvoinţa IPSS Nicolae Corneanu. Dar nu numai că a obţinut imobilul ci a lucrat cu multă dăruire de-a lungul anilor la rezidirea Bisericii spirituale clădind o parohie vie cu mulţi credincioşi practicanţi de toate vârstele, activitate care astăzi este continuată frumos de părintele Ovidiu”. P.S. Alexandru a acordat crucea pectorală, Părintelui Ovidiu atât pentru activitatea pastorală din cei trei ani de păstorire a parohiei din Ohaba-Forgaci, cât şi ca o încurajare de a lucra cu sârguinţă şi în viitor în Via Domnului, şi de a putea demonstra în mod exemplar o activitate spirituală şi administrativă a acestei comunităţi.

 Prea Sfinţitul a mulțumit autorităţilor locale prezente, domnului primar Cristian Stoi, domnului vice primar Tigris Daniel si consiliului local al comunei Boldur pentru sprijinul acordat la repararea bisericii, tinerilor care l-au întâmpinat cu flori, corului parohial, constructorilor şi nu în ultimul rând credincioşilor prezenţi. În încheierea cuvântului, Prea Sfinţitul a vorbit despre Reuniunea Mariană, subliniind necesitatea de a avea în cât mai multe comunităţi o elită de credincioși care să dea suflet vieții pastorale. Unul din motivele principale ale vizitelor pastorale întreprinse de P.S. Alexandru în parohiile Eparhiei de Lugoj, este de a forma apostolat laic în care intră şi Reuniunea Mariană.

La sfârşitul Sfintei Liturghii a avut loc primirea solemnă a celor 20 de credincioşi în Reuniunea Mariană, în faţa Episcopului. Prea Sfinţitul Alexandru a înmânat Diploma Mariană şi „Medalia Miraculoasă a Sfintei Fecioare Maria” noilor membrii. Asistentul Spiritual este părintele paroh Ovidiu Neiconi iar Preşedintă a Reuniunii Mariane este d-na Claudia Neiconi, soția părintelui paroh.

Pr. paroh Ovidiu Neiconi a mulţumit tuturor celor prezenţi: Prea Sfinţitului Alexandru, corului parohial a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie, oficialităţilor locale prezente, pentru sprijinul acodrat biserici si pentru buna colaborare, firmelor care au executat lucrările de reparaţie şi tuturor credincioşilor si binefacatorilor care au făcut posibilă finalizarea lucrărilor de restaurare a bisericii.

La sfârșit, Preasfințitul a oferit fiecărui credincios câte o „Medalie Miraculoasă” cu Prea Curata Fecioară Maria. Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă frăţească pregătită cu generozitate de credincioşii parohiei din Ohaba-Forgaci.

Imagini de la eveniment puteti urmari urmand acest link.